Jakie wina najlepiej komponują się z daniami serwowanymi w Restauracji Dębowa?
- debowamarketing
- 12 wrz
- 2 minut(y) czytania
Spożywaniu posiłków niemal od zawsze towarzyszy wino. Ten szlachetny trunek wydobywa bowiem z potraw ich prawdziwą głębię smaku, dodając im jednocześnie wyjątkowej oprawy. W Restauracji Dębowa stawiamy na kuchnię, w której tradycja miesza się z nowoczesnością, a świeże, sezonowe produkty tworzą harmonijną całość. W takim miejscu naturalnym dopełnieniem dań jest dobrze dobrane wino. Jego aromat, struktura czy finisz mogą całkowicie zmienić odbiór potrawy, podkreślając jej aromaty lub nadając jej nowego, zaskakującego wymiaru.
Przystawki i lekkie dania
Przykładem są nasze przystawki. Krewetki Black Tiger w sosie chimichurri najlepiej smakują w towarzystwie chardonnay o subtelnych nutach owoców i delikatnej, maślanej pełni. Tatar wołowy zyskuje na lekkości, gdy towarzyszy mu kieliszek pinot noir, którego zrównoważone taniny, a także aromat czerwonych owoców idealnie współgrają z delikatnym wędzeniem mięsa. A jeśli sięgamy po krem z pomidorów bądź kalafiora, znakomitym wyborem będzie sauvignon blanc. Ten świeży, cytrusowy trunek doda zupom orzeźwiającego kontrastu.
Sałatki i świeże połączenia
Wina znakomicie komponują się również z sałatkami. Wersja z camembertem, gruszką i orzechami laskowymi zyskuje pełnię smaku w połączeniu z rieslingiem. Jego owocowo-mineralny charakter podkreśla słodycz gruszki oraz delikatność sera. Z kolei klasyczna sałatka cesare świetnie komponuje się z chardonnay dojrzewającym w beczce, nadając daniu kremowej głębi.
Dania główne – od makaronów po mięsa
Prawdziwa magia dzieje się jednak przy daniach głównych. Stek wołowy serwowany z sosem koniakowym czy serowym wymaga wina o odpowiedniej strukturze. Cabernet sauvignon wydobywa pełnię mięsa, a także harmonizuje z gęstymi sosami. Nieco lżejsze makarony, takie jak strozzapreti ze szparagami i figową konfiturą, pięknie komponują się z aromatycznym gewürztraminerem. Dla miłośników ryb polecamy zaś pinot grigio. Jest to lekkie, subtelne, świeże wino, idealnie akcentujące delikatność sandacza czy dorsza w pesto rosso.
Grill, burgery i kuchnia pełna charakteru
Nie zapominamy o potrawach z grilla i naszych burgerach. Soczyste żeberka BBQ lub burger z sezonowaną wołowiną świetnie smakują w połączeniu z malbecem albo zinfandelem. Dla wegetariańskiej opcji z boczniakiem oraz halloumi doskonały towarzyszem będzie dobrze zbalansowane rosé – świeże, lekkie, z odrobiną owocowej słodyczy.
Desery i słodkie akcenty
Całość dopełniają desery. Brownie z bananowym chantilly i solonym karmelem nabiera wyrazistego charakteru przy kieliszku porto lub słodkiego sherry. Z kolei deser na bazie truskawek oraz czekolady harmonijnie łączy się z moscato d’Asti, podkreślającym świeżość owoców, a także nadającym całości lekkości.
Szeroki wybór win w Restauracji Dębowa
W Restauracji Dębowa w Bielsku-Białej dbamy o to, aby kieliszek wybranego wina zawsze był najlepszym towarzyszem dobrego jedzenia z naszego menu. Oferujemy szeroki wybór trunków, które będą doskonałym dopełnieniem wesela, wigilii firmowej czy romantycznej kolacji. Zapraszamy do odwiedzenia Restauracji Dębowa i skosztowania naszej kuchni w połączeniu z winami, jakie starannie dobieramy do serwowanych potraw.
