5 błędów, których warto unikać przy organizacji przyjęcia weselnego
- debowamarketing
- 17 lip
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 22 sie
Dzień ślubu i wesela to dla Młodej Pary nie tylko sposób na realizację marzenia o wspólnym życiu, ale też niemałe wyzwanie organizacyjne. Wymaga starannego planowania, zwracania uwagi nawet na pozornie nieistotne szczegóły, a także wielu wydatków. W ferworze przygotowań łatwo jednak o pomyłki czy niedociągnięcia. Przedstawiamy 5 błędów, których warto unikać podczas organizacji przyjęcia weselnego!
Jakich błędów powinno się unikać przy organizacji wesela?
Nieokreślony budżet – na samym początku trzeba sprawdzić, jaką sumę jest się w stanie wydać na całe wesele. Zakładanie z góry, że na pewno uda się zapłacić za wszystko, a w przypadku, gdy pieniędzy zabraknie, zawsze można je pożyczyć (np. od rodziców) to błąd. Zamiast tego należy rozpisać sobie wszystkie elementy niezbędne do organizacji przyjęcia weselnego wraz z ich kosztami. Takie podejście pozwala oszacować potrzebny budżet.
Zaproszenie zbyt wielu osób – chociaż zdarza się, że rodzice lub inni członkowie rodziny sugerują zaproszenie bardzo wielu gości, to uleganie im może być błędem. Wesele powinno być imprezą przede wszystkim dla Pary Młodej oraz ich najbliższych, a nie np. krewnych, z którymi od lat nie miało się kontaktu. Dlatego warto zastanowić się, kogo chce się zobaczyć na własnym przyjęciu weselnym i właśnie do tego dopasować liczbę zaproszeń.
Niedopasowanie menu do potrzeb gości weselnych – gdy ma się już opracowaną listę osób, które pojawią się na weselu, należy sprawdzić, jakie są ich preferencje żywieniowe. Czy ktoś ma alergie pokarmowe, jest na diecie wegetariańskiej albo dostał od lekarza zakaz spożywania tłustych potraw? Każdego z gości trzeba o to zapytać i zależnie od odpowiedzi, dostosować menu.
Brak degustacji menu – poza przemyśleniem, jakie dania powinny być serwowane podczas wesela, należy sprawdzić, jak zostaną one przygotowane. Warto zapytać o możliwość degustacji przed weselem. Alternatywne rozwiązanie stanowi spróbowanie potraw ze standardowej karty w danym lokalu. Dzięki temu można ocenić umiejętności pracujących tam kucharzy.
Nieprzygotowanie planu awaryjnego – chociaż każdy chciałby, żeby jego wesele było perfekcyjne, lepiej przygotować się na ewentualne awarie sprzętu, nagłe załamanie pogody lub inne kłopotliwe sytuacje. Warto też w budżecie uwzględnić rezerwę, która pokryje nieprzewidziane wcześniej wydatki, jeśli się takie pojawią.
Restauracja Dębowa w Bielsku-Białej to doskonały wybór na wesele. Zapewniamy bezproblemową komunikację podczas organizacji imprezy oraz profesjonalną obsługę w czasie samego przyjęcia weselnego. Zachęcamy do sprawdzenia naszych sal weselnych!