Restauracja Dębowa

lut 133 min

Jak zaplanować udane spotkanie biznesowe w restauracji?

Aktualizacja: mar 15

Rozmowy z kontrahentami, audyty, negocjacje, wyjścia integracyjne czy zebrania nie muszą odbywać się w przestrzeni firmowej. Coraz chętniej organizujemy spotkania biznesowe w restauracji. Niezobowiązująca atmosfera, subtelny wystrój i dobre jedzenie przełamują bariery w komunikacji, wspierają kreatywne działania i redukują stres.

Wniosek? Czas wyjść z biura, przewietrzyć głowę i otworzyć się na nowe możliwości.  

Co znajdziesz w artykule:

  1. Dlaczego warto zorganizować spotkanie biznesowe w restauracji?

  2. Jak wybrać idealny lokal na spotkanie z kontrahentem?

  3. Planowanie spotkania biznesowego w restauracji krok po kroku

Dlaczego warto zorganizować spotkanie biznesowe w restauracji?

Wspólne spożywanie posiłków zbliża ludzi i pozwala nawiązywać nieformalne, zacieśnione relacje. Jeśli zależy ci na pełnych zaufania i potencjału więziach z kontrahentami, poszukaj przestrzeni do rozmów poza siedzibą firmy. Nowoczesna, otwarta dla biznesu restauracja pomoże zbudować prestiżowy wizerunek twojej marki i wyjść poza utarte schematy.

Zalety spotkania z kontrahentem w restauracji:

  • Dobra atmosfera

  • Otwarte podejście

  • Pozytywne skojarzenia

  • Swobodna komunikacja

  • Budowanie relacji

  • Większe zaangażowanie teamu, klientów czy partnerów

  • Pyszne, zdrowe posiłki i napoje

  • Oszczędność czasu

  • Dyskrecja i komfort

  • Zmiana otoczenia
     

Formaty spotkań i imprez biznesowych:

  • konferencje

  • spotkania integracyjne

  • bankiety

  • szkolenia

  • spotkania nieformalne

  • 1x1

  • pikniki

  • garden party

  • spotkania networkingowe

  • firmowe zebrania: podsumowania, audyty, brainstorming, prezentacje

  • wideokonferencje.

Jak wybrać idealny lokal na spotkanie z kontrahentem?

Twoi partnerzy podświadomie skojarzą miejsce spotkania z marką, którą reprezentujesz, dlatego tak ważny jest wybór restauracji na spotkanie biznesowe.

  • Wystrój: Szukając przestrzeni na spotkanie zwróć uwagę na wystrój. Powinien być subtelny, i nowoczesny, nastrajający do rozmów. Nie bez znaczenia jest również głośność i rodzaj muzyki proponowanej przez restaurację. Stonowane, lekkie brzmienia w połączeniu z delikatnym oświetleniem i neutralnym zapachem pomogą skupić się na biznesowym celu. 
     

  • Lokalizacja: Wybierając restaurację na spotkanie biznesowe poszukaj lokalizacji, do której kontrahenci dotrą bez trudu. Najlepiej z dogodnym parkingiem. Dodatkowym bonusem będzie niebanalne otoczenie. Bliskość przyrody i zieleń już na wstępie zredukują stres i pozytywnie nastawią uczestników wydarzenia.
     

  • Obsługa: Profesjonalny, dyskretny serwis poda posiłki w wyznaczonym czasie i zadba o savoir vivre i etykietę przy stole bez wytrącania z ustalonego harmonogramu. Doświadczony menadżer zaproponuje szyte na miarę rozwiązania organizacyjne, a szef kuchni zaproponuje wyśmienite, dopasowane do charakteru spotkania menu. 
     

  • Menu: Nim wybierzesz menu na spotkanie w restauracji zdecyduj o rodzaju posiłku. Śniadanie, brunch, szybką kawę, obiad, a może elegancka kolacja? Jeśli masz taką możliwość, uwzględnij zalecenia dietetyczne i tło kulturowe uczestników. Zwróć uwagę na to, by dania były zdrowe i wygodne w konsumpcji.
     

  • Co do picia? Jeśli decydujesz się na zorganizowanie obiadu lub kolacji biznesowej możesz wprowadzić do menu kartę win, piw czy innych wyselekcjonowanych alkoholi.

Planowanie spotkania biznesowego w restauracji krok po kroku

  • Cel: Ustal cel biznesowy spotkania i harmonogram.
     

  • Lista uczestników: W przypadku większej grupy, stwórz elektroniczną listę obecności z możliwością potwierdzenia.
     

  • Budżet: W oparciu o ilość gości i cel spotkania oszacuj koszt firmowego spotkania.
     

  • Termin: Znajdź termin dopasowany do możliwości wszystkich zaproszonych. Jeśli zależy ci na dyskretnej atmosferze i spokoju, wybierz godziny dopołudniowe, w tygodniu.
     

  • Miejsce na spotkanie biznesowe: Zarezerwuj restaurację w dogodnej lokalizacji, dostosowaną do potrzeb Twojej firmy.
     

  • Czas trwania: W oparciu o harmonogram, ilość uczestników i możliwości logistyczne oszacuj czas trwania spotkania.
     

  • Menu: Zaakceptuj wybrane wcześniej menu.
     

  • Logistyka: Gdy zbliża się termin spotkania ustal z menadżerem lokalu szczegóły. Potwierdź ilość uczestników, dopasuj stoliki i ustawienie krzeseł do formatu spotkania. Ustal dostępność ewentualnych rozwiązań technicznych, takich jak gniazdka, głośniki, sieć Wifi, czy rzutnik do prezentacji. Jeśli wśród uczestników znajdą się osoby z niepełnosprawnością, zadbaj o ich komfort.
     

Niezależnie od wielkości firmy i rodzaju współpracy, spotkanie biznesowe w restauracji to świetna okazja do nawiązania bliższych relacji, bezpośredniej komunikacji, rozbudzenia kreatywności i szukania innowacyjnych rozwiązań. Nie wspominając o czekających w menu pysznych posiłkach. Czasami wystarczy zmiana przestrzeni by otworzyć się na nowe możliwości!

    41
    2